Monday, December 31, 2007

menutup 2007 dengan buku

Sepanjang 2007, ada beberapa buah buku yang saya rasakan semangatnya masih mampu mengembalikan ingatan saya kepada isi yang dibawa. Ia, beserta penulisnya banyak memberikan insipirasi dari pelbagai sudut dan penjuru untuk kepuasan peribadi. Semua buku ini tidaklah bermaksud buku-buku yang diterbitkan pada tahun 2007, tetapi lebih kepada kehadirannya – serta idea di dalamnya – yang saya rasakan penting untuk dilewati dan dikongsi… paling getir untuk diselami.

Buku-buku ini, yang semuanya dalam Bahasa Melayu dan ditulis oleh penulis tempatan ada diantaranya dibaca habis, diulang untuk penelitian dan juga yang dibaca untuk merasakan sendiri keenakkannya untuk dihadamkan. Akhirnya ia melekat untuk terus diraikan di penghujung tahun 2007 ini. Senarai di bawah diletakkan secara rawak dan tidak ada dan tidak menurut apa-apa formula serta kepentingan. Jika anda ingin baca – juga – tidak perlu mengikut turutan ini!

Patah Balek (Fathi Aris Omar) – Saya pertama kali membaca naskah ini ketika bekerja (dan ditipu) di Pulau Pinang sekitar November 2005. Di sebuah rumah tua di Kampung Bukit, Bayan Lepas, di mana malam-malamnya ada suara wanita mengilai, buku inilah seingat saya menjadi teman paling akrab. Ketika mula sekali terpandang Patah Balek di rak kedai buku, saya betul teruja. Kata ‘reformasi’ pada kulit depan cukup menyentap perhatian saya yang ketika itu banyak mahu mencari catatan-catatan tentang peristiwa sama. 1998 ketika masih menuntut di Sarawak, saya terlepas untuk merasakan api dan bahang reformasi di Kuala Lumpur. Jadi, tanpa mengetahui pun apa yang ditawarkan di dalamnya, saya setuju untuk meratah buku ini. Paling tidak, tajuk-tajuk seperti ‘Politik Kelentit’ dan ‘Misteri Buah Dada’ akan membuatkan orang tertanya-tanya apa kaitannya dengan reformasi. Saya berhenti membaca catatan reformasi Rustam A. Sani yang juga dibukukan (sampai ke hari ini masih suci belum tersentuh semula) dan Patah Balek ini juga memberikan satu corong baru yang luas dalam lingkungan definisi reformasi itu sendiri.

Titian Zaman (Usman Awang / Ismail Ahmad) – Ini buku sajak klasik moden yang comot dan kecil saya perolehi juga di Pulau Pinang. Di dalamnya, ada rangkaian sajak-sajak dengan susur galur masa yang diwakili setiap mereka, bermula dari tahun-tahun 30an. Banyak penyajak, dan koleksi ini menghimpunkan apa yang diklaim sebagai pencetus perubahan kepada sajak moden tanah air – selepas syair klasik dan terakhir sekali pantun Melayu. Saya membeli atas dasar nama Usman Awang, dan berakhir dengan satu perjalanan pendek mengenali struktur sajak moden yang ketika itu semakin mengambil bentuknya. Banyak di dalam ini sajak-sajak konvensional yang bagi saya membosankan. Namun, masih ada kekuatannya dan penting juga untuk memahami sosok penulisan sajak yang ada di Malaysia. Lemaunya, jika dilihat sajak yang mewakili tahun-tahun 70an dari buku ini dan dibandingkan dengan apa yang ada hari ini di dalam Dewan Sastera, Mingguan Malaysia dan juga Berita Mingggu, sajak oleh penulis muda hari ini semacam tidak ada nyawa lagi dan hanya diulang-ulang dalam formasi yang amat membosankan. Satu sajak oleh Muhammad Haji Salleh yang berjudul ‘Di Kubur Chairil’ – yang ketika itu ditulis (1972) – saya petik satu daripada baitnya di sini:

aku tak akan berdoa
kerna aku tak pandai berdoa lagi
tapi aku tau kau telah
hidup sebagai manusia
dan mati sebagai manusia
semuanya dalam batas alam

Dari Salina Ke Langit Petang (A. Samad Said) – Buku ini, yang merakamkan bagaimana proses penghasilan novel-novel awal Pak Samad adalah lebih elok untuk dihalusi oleh penggiat dan novelis muda berbanding jika mereka mengambil keputusan untuk mengikuti bengkel penulisan novel atau ‘Minggu Penulis Muda’ atau apa-apa sajalah gelar program seangkatannya. Saya suka cara lama yang dicoretkan Pak Samad di dalam buku nipis ini. Ia (kaedah yang dicatatkan) lebih bebas dan paling utama, ia lari dari format formaliti yang sampai ke hari ini gagal menunjukkan hasil yang benar-benar kreatif dan basah imajinasi. Dalam bahasa saya – formaliti membunuh kreativiti – baik dalam apa juga maksud.

Perjalanan Ku Sejauh Ini (Shahnon Ahmad) – Buku yang mencoretkan pengalaman peribadi – memoir – adalah bahan yang terawal memupuk minat saya membaca. Biar sekontang manapun bahasanya, selurus manapun ceritanya, genre ini tetap bertakhta dan lazat untuk didepani. Adalah satu perkara yang menyasyikkan untuk saya menyandarkan khayal kepada situasi dan kisah yang disampaikan. Shahnon, yang karya-karyanya banyak berpijak kepada realiti dan persekitaran nyata banyak bertindak sebagai merakam perjalanan masyarakat Melayu dari kaca mata beliau sendiri.

Intelektual Masyarakat Membangun (Syed Hussein Alatas) – Ini antara buku paling lama saya jejaki dan masih berhutang kepada diri sendiri untuk mengupasnya. Ia mencatatkan satu sisi masyarakat Malaysia – kebahlolan – dan yang magisnya, sampai ke hari ini masih lagi terang-benderang kebodohan yang sama diulang-ulang. Saya akan utarakan ulasan peribadi nanti diblog ini.

Sajak-sajak Suci (Abdullah Jones) – Ada beberapa perkara menarik yang sekali gus menjadikan buku himpunan sajak pendek ini popular (setidaknya bagi kalangan hantu blog di alam maya). Pertama, adalah bahasa sajak yang baru digunakan oleh si penulis misteri ini. Bagi saya, sajak-sajak seperti ini, walaupun bukanlah amat asing, tetap memberikan alternatif kepada sajak-sajak sejuk beku yang biasa. Kedua, saya sempat bereksperimen dengan mereka yang tidak celek sajak langsung. Mereka tetap mahu meminati buku ini kerana reka letak kulitnya yang sukar dinafikan kemolekannya (dalam konteks perbandingan dengan penghasilan kulit buku ala kontemporari biasa contohnya). Saya suka buku ini dan… ia diterbitkan secara indipendan.

Wilayah Kutu (Penulis muda) – Ini himpunan cerpen oleh mereka-mereka yang mengklaim dari kelompok ‘fringe’ dan cukup untuk membuatkan anda seperti benar-benar percaya dan rasa sendiri apa yang diselitkan dalam buku dengan rekaan seni kulit urban ini. Kalau tak silap, saya menghabiskan buku ini dalam sekali baca saja. Dua sebab untuk itu, pertama ia tidak panjang berjela dan kedua cerpen-cerpennya memang baik.
Cukup. Atau mungkin sebuah lagi yang saya ulang baca tak lama dulu; Meniti Lautan Gelora (Said Zahari). Baik, cukup.

1 comment:

fadz said...

rebiu yg hebat n santai!