Wednesday, December 13, 2006

aku yang hilang

Lama sungguh aku tak berkesempatan meluangkan masa untuk mengemaskini laman yang tak seberapa ini. Tuntutan hidup yang terlampau pantas menyebabkan aku hilang rasa sebagai seorang manusia yang sepatutnya. Semua pantas... orang hilang akal!

Banyak betul isu menarik berlegar sekeliling aku dalam tempoh ini. Suka aku coretkan sedikit sebanyak untuk diri sendiri dan kepada yang ingin berkongsi...

1. Berhari raya di atas jalan ke Selama, Perak. Taubat tahun depan aku dah tak larat nak ke sana. Ingatkan tak jauh mana, sekali pergi... sendiri mau ingat. Perut kenyang jadi lapar, kenyang sekejap.... lepas tu lapar balik semasa dalam perjalanan pulang. Meor... Meor... Jauh sunggung istana dunia kau... Terima kasih untuk Chiep yang sanggup hantar aku sampai ke pintu rumah hari Jumaat itu... malam-malam buta, walaupun esoknya dia dengan rombongan keluarga dia nak pergi meminang ke Baling nun! Darah manis, nasib baik semua ok.

2. Dr. Mahathir Menggila. Aku yang naik bingung dengan dakwaan-dakwaan dia yang ada dalam suratkhabar. Rasuah (kes sampul coklat dan RM200), nepotisme (anak dan menantu Pak Lah), negara polis... apa selama ni orang tua ni mabuk ke? Tak sedar diri? Ini semua acuan dia yang pasang dulu... 22 tahun bang, bukannya 22 jam! Apa pun, perkembangan ini memang meletakkan orang-orang muda yang tak cukup maklumat terpinga-pinga ternganga! Cerita dia macam syok saja bagi Amitabhachan buat skrip... macam Hindustan. Entahah... mengelamun sampai terhantuk.

3. Kedua-dua orang tua aku dibuat orang. Habis sakit dan herot muka! Dah dasar bangsa Melayu, hati perut memang busuk! Eloklah generasi-generasi baru belajar melihat dunia dengan pandangan yang luas, jangan jadi macam generasi sebelum-sebelum ini. Memang ramai yang belajar tinggi, tapi masih gagal untuk merealisasikan hakikat kehidupan nyata. Bodoh! Lagi nak bersembang cara nak majukan Melayu!

Cukuplah... pasang telinga, buka mata dan perhatikan... mata hati juga yang boleh digantung harap...

No comments: