Saturday, September 23, 2006

ramadhan

Ramadhan menjengah kita lagi tahun ini. Tadi itupun baru saja selesai solat Tarawikh untuk malam pertama. Terasa tenang jiwa ini bila mengenangkan pertemuan ini. Cuma satu persoalan yang timbul: Mampukah aku menjadikan Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya?
Bulan yang penuh keberkatan dan 1001 macam kebaikan. Di dalamnya, semua urusan Sunat akan diangkat menjadi Fardhu. Yang Fardhu pula semakin tinggi letaknya... semua perkara Fardhu itu dilipat-gandakan menjadi 70 kali balasannya daripada biasa. 15 Syaaban lalu - hari pertukaran buku amal semua manusia - yang lama digantikan dengan yang baru, 17 Ramadhan nanti pula adalah Nuzul Al-Quran, hari kitab Allah itu diturunkan kepada manusia.
Lainnya, ada janji Allah untuk kita bertemu pula dengan malam Lailatulqadar, malam dengan 1000 keberkatan. Dengan segala bentuk kebaikkan yang ada, berazamlah untuk kita akan terus mencari keredhaan Nya. Semoga tahun ini kita semakin dirahmati... dan yang paling penting jangan lupa diri. Kerana kita hidup untuk mati, hanya itulah tujuan hakiki.
-menjelang 1 Ramadhan 1427 H (Sitiawan)

No comments: