Friday, June 30, 2006

MALAYSIA – DI DALAM KANCAH SERABUT

Saya ada berbual-bual dengan teman sepejabat berbangsa India beberapa hari ini. Katanya, “ maaf saya cakap, tetapi orang Melayu memang tak tahu berterima kasih dengan apa yang mereka ada. Kami ini nak dapat tempat di universiti pun payah. Walaupun banyak A, belum tentu boleh masuk. Tapi Melayu senang saja. ” Perbualan ini tercetus selepas saya menunjukkan tajuk akhbar berkenaan Dr. Mahathir, beserta isu besar yang timbul susulan daripada cakap-cakap beliau kebelakangan ini.

Dia menyampaikan lagi buah fikirannya. “Kalau bukan kerana Dr. Mahathir, saya rasa orang Malaysia masih lagi hanya bertani dan berkebun… potong getah. Tak ada orang yang masuk kerja pejabat macam kita ini…” tegasnya sambil saya hanya termangu merenung kata-katanya tadi. “Melayu patut bersyukur dan berterima kasih pada dia…” sambungnya lagi. Begitulah sedikit sebanyak tekstur ayat rakan wanita India ini.

Saya tidak cuba menjawab, kerana pada pandangan saya, cara dia melihat polemik tersebut – dari satu sudut – ada kebenarannya. Namun jelas juga, dia bukanlah seorang yang memerhatikan senario politik Malaysia secara dekat (begitu juga saya!). Maka dengan itu, pandangannya bagi saya… hanya menyentuh perkara-perkara zahir yang terlihat oleh pandangan matanya sahaja. Mengapa begitu banyak pihak bertindak balas terhadap dakwaan-dakwaan Dr. Mahathir itu? Saya pula melihat isu ini sebagai satu cebisan politik yang cuba di api-apikan. Bukan pertikaian antara polisi-polisi besar pemerintah dengan rakyat. Tetapi lebih kepada legasi dua kuasa yang masih lagi relevan hari ini. Tidak perlulah saya huraikan kronologi ‘persengketaan’ ini, kerana ramai yang sedia maklum. Namun ia tetap menarik untuk direnung-renungkan.

Perkara pertama yang saya kagumi, akibat daripada insiden ini, media cetak Malaysia sedikit ‘terbuka’ untuk menjadi platfom perbahasan isu ini. Agak pelik juga pada mulanya membaca laporan-laporan sebegini, kerana pada dasarnya, hanya laporan membosankan saja yang di ketengahkan. Melihat Pak Lah dikritik hebat di dada-dada akhbar memang menakjubkan. Tambahan pula Pak Lah hanya mendiamkan diri, lagi bertambah misteri. Persoalan yang saya tidak faham, mengapa bersunguh-sungguh Dr. M bersungut tentang pengantinya itu? Ada sesuatu yang tersirat untuk kita selongkar di sini…

Malaysia juga tiba-tiba berada dalam konfrontasi politik merbahaya di era Pak Lah. Dengan spontan itu juga ada padang tempur dibuka dalam arena politik Malaysia. Ramai yang berminat mengikuti sketsa ini. Dikala Dr. M menghentam lawannya, pak menteri semakin ramai menyebelahi Pak Lah, tunjuk sokongan masing-masing. Apapun - pada saya yang terhad pemahaman politik tempatan ini – pasti ada juga makhluk-makhluk yang bersorak ria, kerana mungkin membuka jalan politik yang lebih lebar untuk diri sendiri.

Saya bersetuju juga dengan rakan India tadi. Kata-katanya mungkin benar. Tetapi dia juga harus ingat yang setiap manusia itu ada kelemahan. Dan saya menyanjungi segala apa yang Dr. M taburkan untuk Malaysia selama 22 tahun kuasanya itu. Mungkin, sekadar mungkin di sini, kelamahan yang dahulu yang tersorok dek kuasa gah mula menampakkan susuknya sekarang. Beliau menjadi tidak senang duduk akhirnya. Entahlah… saya bukan nujum.

Seperkara lagi yang menarik perhatian ialah, reaksi orang-orang politik lainya. Terasa mereka-mereka ini kelakar juga, macam budak-budak. Semua ingin tunjuk hebat. Ketika membaca temuramah Musa Hitam (Tun), jelas kelihatan isi jawapannya seolah-olah serangan peribadi, ingin mengunakan kesempatan itu untuk menghentam bekas bosnya kembali. Eloklah, seorang jerit, yang lain sahut. Kita dengar bunyi siapa yang paling kuat.

Subjek – Dr. M – juga tak kurang menarik. Dia meramalkan yang media akan memainkan isu berkenaan untuk suatu jangka masa lagi. Tetapi dari apa yang dapat kita perhatikan, dia sendiri yang cuba mencanangkan kembali polemiknya sendiri. Terbaru yang saya maklum, dia mengadakan forum bersempana dengan isu tersebut dan mula sekaki dengan pembangkang. Tapi tak juga perlu dihairankan, bukan pertama kali Dr. M ambil jalan ini.

Sambil pada itu, saya juga terfikir akan implikasinya insiden ini. Apa keuntungan yang diperoleh rakyat biasa? Melopong melihat permainan baru ini sambil melupakan seketika realiti hidup masing-masing. Mengelamun bersama-sama hantu politik ini yang tidak memberikan faedah barang sedikit pun kepada produktiviti golongan tengah sederhana. Isu yang menjadi buah mulut ini semakin menambah serabut kepada masalah-masalah yang sedia ada. Yang rugi adalah manusia-manusia yang tercengang ini!

Isu ini akan terus menyelinap di mana-mana media untuk beberapa ketika lagi jika watak utamanya tidak mengambil langkah untuk berhenti berbicara. Jika sejarah telah melihat camput tangan Mahathir dalam pentadbitran Tunku Abdul Rahman dahulu sehingga Tunku turun dari jawatan Perdana Menteri, tidak semestinya peranannya kali ini akan membawa kesan yang sama. Bagilah ruang untuk orang yang diberi mandat itu mentadbir urus negara ikut cara sendiri.

Memang Pak Lah bukan yang terbaik. Tetapi siapa lagi nak diharapkan buat masa ini? Najib…? Lagi elok Pak Lah saja yang mengurus. Dr M…? Masa dia sudah tamat. Elok juga dia belajar-belajar untuk menerima kenyataan. Kesan daripada kontroversi yang dicetuskan ini jika dilihat betul-betul, mampu memberi impak buruk kepada keselamatan negara! Habis porak-peranda broker-broker politik ini dengan konco-konco mereka sekali. Berani pakai ISA?

30/6/2006 - pantai dalam

No comments: